ESOK-hanke 2006-2011

Liite 3 Korkeakoulujen esteettömyyskuvaukset

Korkeakoulujen esteettömyyskuvaukset sisältävät saavutettavassa muodossa kootusti tietoa opiskeluympäristöjen ja opetuskäytänteiden esteettömyydestä. Tiedon saatavuutta vammaisten opiskelijoiden ja erilaisten oppijoiden kannalta selvitti keväällä 2008 ESOK-hankkeen Esteettömyys korkeakoulujen verkkosivuilla -arviointi http://esok.jyu.fi/julkaisut/arvio/.

1. Verkkoaineistojen esteettömyys ja käytettävyys

Tässä on vain perusvaatimuksia verkkosivun arvioimiseksi. Kattava verkkosivun esteettömyyden arviointi edellyttää usean eri ohjelman, menetelmän ja testaajan käyttämistä. Osa ratkaisuista on kenen tahansa havainnoitavissa, osa edellyttää perehtyneisyyttä verkkoteknologioihin.

Aloitussivun palautemahdollisuus

Vuorovaikutteisuus on keskeinen tavoite verkkopalvelujen kehittämisessä. Vähimmäistoive on, että sivulta löytyy vaivattomasti esteetön yhteys www-sivun ylläpitäjiin.

Hakupalvelu aloitussivulla

Korkeakoulujen sivustot käsittävät jopa satojatuhansia sivuja. Sivustolta tulee löytyä korkeakoulun palvelimelle rajattu hakupalvelu.

Aloitussivun esteettömyys

Korkeakoulun verkkosivujen tulee täyttää verkkoesteettömyyden perusvaatimukset, Web Content Accessibility Guidelines WCAG -suositusten A-tason kriteerit. Mikäli A-tason ohjeita ei noudateta, yhden tai useamman käyttäjäryhmän on mahdotonta saavuttaa dokumentin sisältämä informaatio.

Aloitussivun HTML-merkintäkielen ja CSS-tyylitiedoston oikeellisuus

Merkintäkielen ja tyylitiedoston virheettömyydessä on kysymys teknisen ohjeistuksen mukaisesta koodauksesta. Jotkin virheet voivat estää tai häiritä sivun lukemista apuvälineillä.

Aloitussivun latautumisaika

Verkkosivujen latautumisajan tulisi pysyä kohtuullisena. Yleisenä sääntönä maksimiaika sivun käyttöön saamiseksi on 10 sekuntia.

2. Opiskelun esteettömyyttä koskeva tieto

Onko korkeakoulussa tehty esteettömyysselvitys?

Opiskelupaikkaa valittaessa ja opintojen alussa opiskelijalle on olennaista tieto korkeakoulun ympäristöjen ja käytänteiden esteettömyyden tasosta. Sekä opiskelijoille että korkeakoulun toiminnan kehittäjille on tärkeää myös oikea julkinen tieto esimerkiksi siitä, että rakennuksesta puuttuu hissi. Ei siis saisi kertoa vain mallikelpoisia asioita.

Invalidiliiton ESKEH- projektissa on valmistunut esteettömyyden arviointiin suunniteltu arviointimenetelmä sekä kartoituslomake. Menetelmä ja lomake on kaikkien vapaassa käytössä ja sen käyttöön järjestetään koulutusta. Lisätietoa osoitteesta www.esteeton.fi.

Tieto palveluista keskitetysti

Tiedot opiskelun esteettömyydestä vammaisten opiskelijoiden ja erilaisten oppijoiden kannalta ovat helposti löydettävissä ja esteettömiä käyttää (esimerkiksi tulkkipalvelut, yksilölliset tenttijärjestelyt, esteettömät tilat).

Vastuu palveluista keskitetysti

Korkeakouluun nimetään taho, joka koordinoi vammaisten henkilöiden osallistumiseen liittyvää suunnittelua, kehittämistä ja tiedotusta sekä yksilöllisten palvelujen toteuttamista. Yhteystiedot esitetään esteettömyyskuvauksessa ja muissa asianmukaisissa yhteyksissä.

Sisäiset yhteydet

Opiskelun esteettömyyden kannalta tärkeimmät sisäiset yhteydet (tukihenkilöt, palvelujen tuottajat, asiantuntijat, vertaistuki jne.) tulee esitellä esteettömyyskuvauksessa. Yhteystieto voi olla esimerkiksi www-sivun osoite, sähköpostiosoite tai puhelinnumero.

Ulkoiset yhteydet

Esteettömyyden edistäminen onnistuu yleensä parhaiten eri tahojen yhteistyönä. Keskeiset ulkoiset yhteystahot kuten kuntien ja järjestöjen toimijat esitetään esteettömyyskuvauksessa.

Linkki Opetushallituksen oppaaseen

Esteettömyyskuvauksessa tulee olla linkki Opetushallituksen Esteetön korkeakouluopiskelu -oppaaseen (http://www.oph.fi/koulutusoppaat/Esteeton_opas.pdf tai http://www.oph.fi/koulutusoppaat/Hinderfri_guide.pdf).

Tieto palveluista englanniksi

Tieto opiskelun esteettömyydestä esitetään myös englanniksi opiskelijoille, jotka eivät puhu suomea tai ruotsinkielisissä oppilaitoksissa ruotsia. Esteettömyyskuvauksessa esitellään englannin kielellä perustiedot sekä Suomeen tulevien vaihto-opiskelijoiden mahdollisuudet avustaja-, tulkki- ja kuljetuspalveluihin.

Strateginen linjaus

Esteettömyyskuvauksessa esitetään korkeakoulun vammaispoliittinen, esteettömyys- tai syrjimättömyyslinjaus. Laajemmin esteettömyys on osana yhdenvertaisuussuunnitelmaa tai laatustrategiaa.

Vaihtoehtoiset oppimateriaalit

Esteettömyyskuvauksessa kerrotaan vaihtoehtoisista oppi ja -viestintämateriaaleista. Vaihtoehtoiset materiaalit ovat esimerkiksi teksti-, isoteksti- ja pistekirjoitusmateriaaleja sekä digitaalisia ääni- ja kuva-aineistoja, joilla turvataan tiedonsaanti erilaisille käyttäjille erilaisilla tekniikoilla.

Apuvälineet ja laitelainat

Esteettömyyskuvauksessa on tieto korkeakoulun apuvälineistä ja lainattavista laitteista. Erilaisten teknisten laitteiden ja apuvälineiden lainaus tukee opiskelussa välttämätöntä kommunikointia, tiedonkäsittelyä ja tallentamista. Tavallisia apuvälineitä korkeakouluissa ovat luku-TV ja induktiosilmukka sekä apuvälineohjelmilla varustellut tietokoneet. Yleisiä lainalaitteita ovat esimerkiksi kannettavat tietokoneet, nauhurit, sanelimet ja ryhmäkuuntelulaitteet.

Tietotekninen tuki

Esteettömyyskuvauksessa esitellään korkeakoulun teknisen ylläpidon yhteyshenkilöt, jotka ovat perehtyneet verkkoesteettömyyteen ja tietoteknisiin apuvälineisiin.

Kommunikoinnin tuki

Esteettömyyskuvauksessa on tietoa muun muassa viittomakielen tulkin, kirjoitustulkin ja puhetulkin saatavuudesta, kirjurin käyttömahdollisuudesta luennolla, tentissä.

Ohjaus ja tuutorointi

Esteettömyyskuvauksessa esitellään tarjolla oleva yksilöllinen tai tehostettu ohjaus.

Tentti- ja koejärjestelyt

Esteettömyyskuvauksessa on tieto siitä, miten yksilölliset tarpeet otetaan huomioon tentti- ja koetilanteissa. Tentti- ja koejärjestelyt ovat joustavia, ja vaihtoehtoja on tarjolla tarpeen mukaan, esimerkiksi liikkumisesteetön tila, lisäaika, tietokoneen käyttömahdollisuus, kirjuri, suullinen tenttiminen. Yksilöllisten järjestelyjen tarkoitus on helpottaa itse asiasisällön osaamisen osoittamista.

Fyysiset ympäristöt

Esteettömyyskuvauksessa esitellään fyysisten ympäristöjen liikkumisen, kuulemisen ja näkemisen esteettömyys.

Ylioppilas- ja opiskelijakunnan tuki

Esteettömyyskuvauksessa on tieto ylioppilas- ja opiskelijakunnan yhteyshenkilöstä ja tuesta esteettömälle opiskelulle. Ylioppilas- ja opiskelijakunta huolehtii opiskelijan edunvalvojana omalta osaltaan tilojen ja toimintojen saavutettavuudesta koulutuksessa sekä opiskelijatoiminnassa.

Valintakokeiden esteettömyys

Esteettömyyskuvauksessa kerrotaan valintakokeen esteettömyydestä tai tarjotaan linkki valintakoetietoihin. Valintakokeissa on olennaista arvioida osaamista tai potentiaalia, jota tuloksellinen opiskelu edellyttää. Tiedottaminen, järjestelyt ja kokeet suunnitellaan niin, etteivät ne aseta ketään hakijoista eriarvoiseen asemaan.