ESOK-hanke 2006-2011

Työkoirat

Miten turvata opas- tai avustajakoiraa käyttäville vammaisille ja eläinallergisille yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet?
Sari Salovaara ja työkoira

Suomessa on noin 250 opas- tai avustajakoiran käyttäjää. Arviolta noin 5 % suomalaisista kärsii eläinpölystä. Samalla kun opas- ja avustajakoirien vieminen ravintoloihin, elintarvikeliikkeisiin, virastoihin, harrastustiloihin ja liikennevälineisiin on sallittua, tulee myös eläinallergisten ihmisten osallistuminen turvata.

Suomen perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa ilman hyväksyttävää perustetta eri asemaan vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintää koskevalla lainsäädännöllä velvoitetaan julkisten tilojen haltijoita kohtelemaan ja palvelemaan asiakkaitaan tasavertaisuusperiaatteen mukaisesti.

Näkövammaisten Keskusliiton ja Allergia- ja Astmaliiton yhteisessä kannanotossa (2005) tavoitteena on turvata opas- tai avustajakoiraa käyttäville vammaisille ja eläinallergisille yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet. Tämä merkitsee sitä, että näihin ryhmiin kuuluvien henkilöiden tulee voida vammastaan tai sairaudestaan huolimatta matkustaa, tehdä työtä, opiskella, harrastaa ja viettää mielekästä vapaa-aikaa.

Suosituksessa todetaan, että kummallakaan osapuolella ei ole ensisijaista ja toista ryhmää poissulkevaa osallistumisoikeutta. Tavoitteena on löytää yhdessä neuvotellen ratkaisu jättämättä asiaa kolmannen osapuolen määrättäväksi. Kohtaaminen ja kummankin osapuolen osallistuminen mahdollistuvat yhteisellä joustavuudella ja varotoimenpiteillä kuten:

  • järjestetään erillinen tila ja sisäänkäynti eläinallergiselle ihmiselle ja opaskoirankäyttäjälle,
  • samassakin tilassa voidaan sijoittautua niin kauas toisistaan, että molemmat osapuolet voivat olla läsnä ja osallistua,
  • valitaan yleisiin tiloihin nihkeäpyyhittäviä pintoja ja tehostetaan siivousta,
  • eläinallerginen ihminen voi tietäessään etukäteen, että tilassa voi olla opaskoiria, varautua lisäämällä oireen mukaista lääkitystä.

Joukkoliikenteessä noudatetaan liikenne- ja viestintäministeriön suositusta Opas- ja avustajakoiran kanssa joukkoliikenteessä (2003). Ohjeissa pidetään pienenä todennäköisyyttä, että koira-allergisen ja opas- tai avustajakoiran kanssa liikkuvan henkilön matkustamista samassa tilassa. Toisaalta eläinallergeeneja esiintyy selvitysten mukaan runsaasti joukkoliikennevälineissä. Niitä kulkeutuu matkustajien tai henkilökunnan vaatteissa, vaikka eläimiä ei olisikaan mukana.

Liikennevälineissä suositellaan käyttämään helposti puhdistettavia materiaaleja sekä huolellista ja säännöllistä siivousta ja tuuletusta allergeenien määrän vähentämiseksi. Henkilökunnalla tulisi myös olla tarvittavat ensiaputaidot.

Matkustamisen onnistumiseksi kannattaa pidempien matkojen yhteydessä jo varausta tehdessään kertoa allergiastaan tai liikkumisestaan koiran kanssa. Nopeatempoisessa lähiliikenteessä on hyvä ottaa huomioon sijoittuminen liikennevälineessä. Jos bussiin on tulossa sekä opaskoiran kanssa liikkuva että eläinallerginen henkilö pyritään kuitenkin siihen, että palvellaan linja-autoon ensin tullutta asiakasta. Vastaavasti lennolle ensiin varauksen tehnyt palvellaan ensisijaisesti.

Elintarvikemyymälöihin ja ruokailutiloihin on näkövammaisten käyttämien opaskoirien ja liikuntavammaisten avustajakoirien pääsy sallittu. Ennakkotapauksessa Vaasan käräjäoikeus tuomitsi 27.9.2005 kaksi ravintolatyöntekijää päiväsakkoihin syrjinnästä, koska he kielsivät opaskoiran kanssa liikkuvalta näkövammaiselta asiakkaalta pääsyn pizzeriaan.

Työpaikoilla työnantajaa ja työntekijöitä velvoittavan työturvallisuuslain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tarkoitus on myös ennalta ehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden haittoja. Myös allergiaa ja hengitysvaikeuksia olisi aktiivisesti ehkäistävä. Kaikilla osapuolilla on Työturvallisuuslain mukaan osansa vastuusta:

  • Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite velvoittaa työnantajaa huolehtimaan tarpeellisilla toimenpiteillä työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä (Työturvallisuuslain 8 §). Tässä tarkoituksessa työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön samoin kuin työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat.
  • Työnantajan ja työntekijöiden on yhteistoiminnassa ylläpidettävä ja parannettava työturvallisuutta työpaikalla (17 §).
  • Työntekijän on viipymättä ilmoitettava työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle työolosuhteissa tai työmenetelmissä jne. havaitsemistaan vioista ja puutteellisuuksista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle (19 §).

Lähteitä

Yhteystahoja

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , , ,