ESOK-hanke 2006-2011

Esteettömyys ei toteudu itsestään (osa 2)

Esteettömyyteen liittyy lainsäädäntöä, asiantuntemusta ja aimo annos omaatuntoa. Värikkäänä persoonana tunnettu Heikki O. Haulisto ruotii Turun tilannetta. Haastattelun toinen osa.
Heikki O. Haulisto

Lue haastattelun 1. osa tästä linkistä.

Turun korkeakouluille vaihtelevaa palautetta

Haulisto tekee virkansa puolesta yhteistyötä myös Turun korkeakoulujen kanssa. Hän käy oppilaitoksissa luennoimassa ja hän on ollut mukana Turun ammattikorkeakoulun Kunnonkoti -hankkeessa.

Kunnonkoti on niin sanotusti malliesimerkki esteettömästä asumisesta. Siellä toteutetaan esteettömiä ratkaisuja ja ideoita, joita voi hyödyntää vammaisen kodissa ja myös julkisissa tiloissa.  Kuitenkaan kaikki toteutukset eivät ole täysin onnistuneet, sillä Kunnonkodin wc-tilat eivät täytä toimivan esteettömyyden tarpeita.

- Potuttaa koko homma, eivät käytä mua ratkaisujen laatimisessa. Asiantuntijoita tarvitaan, muuten tulee sutta ja sekundaa.

Turun korkeakouluissa esteettömyysvaatimukset ovat huomioitu hyvin. Monet kampusalueen rakennuksista ovat saavutettavia ja Turun yliopistossa toimii vammaisasiamies, jonka virka korkeakoulukentällä on maan ensimmäinen.

- Yliopistossa tilanne on kauttaaltaan hyvä. Valituksia on tietenkin tullut, mutta sen verran vähän, että ei ole ollut tarvetta astua kenenkään varpaille.

Sen sijaan Åbo Akademista Haulisto löytää parantamisen varaa.

- Siellä on ollut haluttomuutta parannuksiin, mutta toivottavasti asenne on muuttunut.

Turku opiskelijan silmin

Turun seudulla asuu noin 30 000 opiskelijaa. Opiskelijoiden elämästä kuitenkin vain pieni osa tapahtuu luentosaleissa ja kampusalueella. Turku kaikille -verkkopalvelimella on mahdollista hakea esteettömyystietoa alueen rakennuksista, yrityksistä ja palveluista, kuten elokuvateattereista ja pääkirjastosta. Vaan entäpä esteettömyyden taso opiskelijalle tutuissa palveluissa ja alueissa, joita ei ole listattu.

Ylioppilasteatteri?

- Hankala, mutta pääsee.

Hansa-kortteli?

- Vain vessa puuttuu.

Vanha suurtori (tapahtumana esimerkiksi Keskiaikaiset markkinat)?

- Hirvittävä, mutta odotettavissa on huomattavia parannuksia: sileä kulkuväylä ja pääsy kaikkiin putiikkeihin. Lisäksi Tuomiokirkon ympäristö vaatii muutoksia, vaikka itse kirkko onkin esteetön.

Unican lounasravintolat?

- Vaikea sanoa. Ainakin uusissa rakennuksissa sijaitsevat ovat tai niiden pitäisi olla esteettömiä.

Sen sijaan esimerkiksi Assarin ullakko, joka sijaitsee Turun yliopiston ja kauppakorkeakoulun välissä, on kierreportaidensa takia mahdoton liikuntarajoitteisille. Muuten Turun ravintolatarjonta on monipuolista ja esteettömyyden taso vaihtelevaa.

Mikä on tilanne ravintola Mamissa, joka on listattu Turun parhaaksi ravintolaksi?

- Näennäisesti esteetön. Sisäänkäynti on keittiön kautta, koreja tiellä. Kuka haluaa mennä ravintolaan keittiön kautta?

Ruisrock, Down by the laituri ynnä muut yleisötapahtumat?

- Tall Ships' Races -tapahtuman esteettömyyteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Esimerkiksi paikalla oli vammaisavustajia ja läpi alueen pystytettiin vammaisille soveltuvia wc-koppeja. Tall Ships' Races antaa hyvää esimerkkiä muille yleisötapahtumille.

Turun lähikirjastot?

- Tilanne vaihtelee. Sen sijaan pääkirjaston uusi puoli jäi aluksi puolitiehen esteettömyydessä ja mokia jouduttiin jälkeenpäin korjailemaan. Jos noudatetaan nykyisessä lainsäädännössä pelkästään minimivaatimuksia, niin julkisia rakennuksia ei saada esteettömiksi. Mitä hyötyä on näennäisestä esteettömyydestä? Se on rahojen haaskausta.

Opiskelijoiden kansoittama kaupunginosa Turussa on 1970-luvulla rakennettu Yo-kylä.

- Se ei toteuta tasa-arvoa eikä esteettömyyttä. Toki pitää huomioida alueen rakennusvuosi. Ja ne kierreportaat. Nehän vaan tekee helposti lisää vammaisia.

- Tasa-arvon toteutus edellyttää, että kaikki opiskelijat pääsevät vierailemaan kaikkien opiskelijoiden tykönä. Yo-kylän kunnostaminen esteettömäksi olisi mieletön urakka, joten toivottavasti esteettömyys huomioidaan uusissa opiskelija-asuntoloissa.

Vaikka Turku on profiloitunut opiskelijakaupungiksi, vain murto-osa opiskelijoista työllistyy Turun alueella valmistumisen jälkeen. Lisäksi tilastojen mukaan vammaisten työllistyminen on vaikeaa.

- Tasa-arvon kannalta pitäisi ajatella kaikkia ihmisiä samalta viivalta, mutta inhorealismia on, että vammaisiin suhtaudutaan eri tavalla. Jos vammainen työllistyy, se yleensä pistetään pöydän ääreen esteettömästi. Se istuu, näpyttelee, syö eväät ja menee kiltisti kotiin.

- Valtion pitäisi vastata enemmän työskentelystä aiheutuvista kuluista, kuten henkilökohtaisen avustajan matkustamisesta. Nyt ne on työntekijän vastuulla. Jos tämä hoituisi, vammaiset olisivat työmarkkinoilla tasa-arvoisemmassa asemassa. Toisaalta myös työnantajien asennemuutosta tarvitaan.

- Korkeakoulujen pitäisi auttaa valmistunutta vammaista opiskelijaa jaksamaan. Pitää osata pitää puolensa. Töitä etsiessä tulee varmasti vastoinkäymisiä.

Tulevaisuus auki

Heikki O. Haulisto

Lokakuussa 2011 Haulisto saavuttaa eläkeiän. 

Esteettömyystoimintaa jatketaan esimerkiksi siten, että se tullaan seudullistamaan. Tämä tarkoittaa, että Turku tarjoaisi esteettömyysasiamiehen palveluja lähikunnille.

Esteettömyysasiamiehen toiminnalle on tärkeää, että hänellä on hallinnollisesti selkeä päätösvalta. Kaupunginhallitus on antanut suhteellisen vapaat kädet ja ilmapiiri on myötämielinen.

- Esteettömyystoimen on oltava tarpeeksi ylhäällä, ettei tarvitse mennä lippalakki kourassa pyytämään allekirjoituksia kaikkeen.

Lisäksi Hauliston seuraajaksi, uudeksi esteettömyysasiamieheksi, pitäisi löytää sopiva henkilö.

- Koulutuksella ei ole suurta merkitystä. Seuraajalta vaaditaan nokkeluutta ja särmää, kovaa ääntä ja taisteluasennetta. Ei saa olla liian kiltti tai liian nöyrä, muuten ei tule tuloksia.

Hauliston tapainen räväkkä persoona on omiaan tehtävässä, jossa pitää olla äänessä, peräänkuuluttaa tasa-arvoa ja ajaa päätöksiä läpi.

Haulisto vihjaakin, ettei hän ehkä poistukaan näyttämöltä aivan heti.

- Te ette pääse musta vielä eroon.


Heikki O. Hauliston yhteystiedot Turun kaupungin verkkosivuilla

Esteettömyysasiamiehen toimenkuva

Esteettömyystietoa Turun kaupungin verkkosivuilla

Esteetön kulku Turussa - video (Youtube)

Turku neljän parhaan kaupungin joukkoon Euroopan Access City Award 2011 -kilpailussa

Turku kaikille - www.turkukaikille.info

Kulttuuria kaikille - www.kulttuuriakaikille.fi


Otto Myöhänen
HuK, korkeakouluharjoittelija
ESOK-hanke

(Kuka on Otto Myöhänen?)