ESOK-hanke 2006-2011

Esteettömyys ei toteudu itsestään (osa 1)

Esteettömyyteen liittyy lainsäädäntöä, asiantuntemusta ja aimo annos omaatuntoa. Värikkäänä persoonana tunnettu Heikki O. Haulisto ruotii Turun tilannetta. Haastattelun ensimmäinen osa.

Heikki O. Haulisto

Turun kaupungin esteettömyysasiamies Heikki O. Haulisto aloitti nykyisessä toimessaan vuonna 2004. Kyseessä on pioneerivirka, sillä tätä ennen vain Joensuussa on toiminut esteettömyysasioista vastaava virkamies.

- Aina kun multa kysytään toimenkuvaa, mä lyön kysyjältä hampaat kurkkuun. Sen jälkeen vastaan ja kerron, Haulisto aloittaa haastattelun virne naamallaan.

Varsinkin virkansa alussa Hauliston työtä saatettiin kyseenalaistaa. Ihmiset voivat suhtautua vähättelevästi esteettömyysasiamiehen nimikkeeseen, kun eivät tiedä mistä on kyse.

- Nykyään käsitys esteettömyydestä on levinnyt niin Turussa kuin Suomessa ja muualla Euroopassakin. Esteettömyys ja sen tarpeet tunnetaan. Pitää kuitenkin muistaa, ettei esteettömyys ole vain liikkumisesteitä.

Yhä useammat ryhmät pyrkivät esteettömyyden piiriin. Esteettömyys on jokaisen oikeus ja siihen ovat viime aikoina vedonneet myös allergikot, migreenistä kärsivät ja "liian pitkät" ihmiset.

- Meidän tulee elää ajan mukana ja mukauttaa esteettömyys uusiin vaatimuksiin.

"Se ihana kiva kaupunki"

Turku on edelläkävijä Suomen esteettömyyden kentällä. Kaupunki sijoittui eurooppalaisessa Access City Award -kilpailussa hienosti neljän parhaan kaupungin joukkoon. Finalisteista voittajaksi valittiin Espanjan Avila.

Kilpailussa palkittiin kaupunkeja, joissa on toteutettu mallikelpoisia aloitteita kaupunkiympäristön esteettömyyden parantamiseksi.

Tällä hetkellä Turussa valmistaudutaan tulevaan kulttuuripääkaupunkivuoteen. Tarkoituksena on, että kaikki kulttuuritapahtumat olisivat esteettömiä.

Viime vuosina myös historiallisiin rakennuksiin on kiinnitetty huomiota. Turun linna remontoitiin saavutettavaksi Museoviraston ja Turun kaupungin yhteistyönä. Myös VPK:n talo on juuri tehty esteettömäksi.

- Turun linna on riemuvoitto! Se toivottavasti antaa uskoa ja rohkeutta tehdä vastaavia toimenpiteitä muissakin historiallisessa rakennuksissa.

Joukkoliikenne Turussa on jo melko hyvällä mallilla. Hauliston toiveena on saada sekä busseihin että pysäkeille näyttö ja kuulutukset. Reaaliaikaiset näyttötaulut on jo asennettu Tuomiokirkkopuiston ja rautatieaseman pysäkeille koemielessä.

Hauliston toive Turun tulevaisuuden esteettömyydestä ei ole mahdoton.

- Jos saisin päättää, niin mun ihanne olisi, että Turku brändäisi itsensä esteettömäksi kaupungiksi. "Turku, se ihana kiva kaupunki, jossa pääsee joka paikkaan." Tässä brändissä olisi potentiaalia, kun ottaa huomioon väestön vanhusmäärän kasvun.

Eettinen ja esteettinen

Rakennuslaki ei vaadi esteettömyyttä, joten on ihmisistä kiinni, että tilat muutetaan esteettömiksi. Monesti esteettömyys on toteutettavissa ja eivätkä remontin kustannukset ole aina kovin suuria. Haulisto peräänkuuluttaa omaatuntoa ja antaa sarkastisen esimerkin väärästä asenteesta.

- Jos mä oon kauppias, jonka puotiin eivät vammaiset pääse. Mulla pyyhkii hyvin, niin miks mä investoisin esteettömyyteen? Ehän mä niitä tarvitse, nehän vaan pelottavat kunnon asiakkaat veks...

- Esteettömyys ei toteudu, ellei sitä tarvitsevat ihmiset sitä erikseen vaadi. Pitää sanoa, että tää on väärin, tää ei oo tasa-arvoista, tää syrjii mua.

- Joulupukilta toivon paljon, paljon sähköisiä ovenavauslaitteistoja kaupungin ja yksityisten palvelupisteisiin. Varmin tapa estää vammaisen omatoiminen pääsy tilaan on varustaa ovi mekaanisella ovisulkijalla, kun vammaisellakaan ei ole kolmatta "välikättä".

Esteettömyys ei sulje pois muita arvoja. Esimerkkinä tästä on Scandic -hotelliketju, joka on saanut monia palkintoja vastuullisesta toiminnastaan ja huomioinut samalla myös esteettömyyden.

- Kestävää kehitystä ja esteettömyyttä ei voida erottaa toisistaan. Kestävä kehitys ei ole mahdollista ilman esteettömyyttä.

- Arkkitehti, joka tulee mulle sanoon, ettei esteettömyys ja esteettisyys mahdu saman katon alle, tunnustaa vain oman ammattitaidottomuutensa.

Lue haastattelun 2. osa tästä linkistä.


Heikki O. Hauliston yhteystiedot Turun kaupungin verkkosivuilla

Esteettömyysasiamiehen toimenkuva

Esteettömyystietoa Turun kaupungin verkkosivuilla

Esteetön kulku Turussa - video (Youtube)

Turku neljän parhaan kaupungin joukkoon Euroopan Access City Award 2011 -kilpailussa

Turku kaikille - www.turkukaikille.info

Kulttuuria kaikille - www.kulttuuriakaikille.fi


Otto Myöhänen
HuK, korkeakouluharjoittelija
ESOK-hanke

(Kuka on Otto Myöhänen?)