ESOK-hanke 2006-2011

Kaikki opiskelijat tarvitsevat tukea - ja halauksia

Nyyti edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämänhallintakykyä. Mukaan pääsee tutustumalla monipuoliseen verkkoyhteisöön tai osallistumalla tapaamisiin.

Nyyti-tunnus

Nyyti ry on opiskelijoiden tukikeskus, joka perustettiin vuonna 1984. Nykyisin sen toiminta perustuu monipuolisiin tapahtumiin ja laajaan verkkoyhteisöön, joka toimii valtakunnallisesti. Nettipalveluita kehitetään jatkuvasti ja tavoitteena on tavoittaa yhä laajempi opiskelijajoukko.

Yhdistyksen nimi on peräisin Tove Janssonin sadusta "Kuka lohduttaisi Nyytiä?", jossa yksinäinen ja pelokas Nyyti löytää toivottoman matkansa jälkeen sieluntoverin ja he pääsevät yhdessä eroon peloistaan lohduttamalla ja kuuntelemalla toisiaan.

Toimintaa monessa muodossa

Nyytin toiminta perustuu pitkälti juuri vertaistapaamisiin, joissa erilaisia vaikeuksia kohdanneet opiskelijat voivat tavata toisiaan. Tapahtumapaikkana voi olla kaikille avoin, alkoholiton hengailuilta tai samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien nettiryhmä. Vaikka yksinäisyyden ja syrjäytymisen helpottamiseen vaaditaan usein toisen ihmisen läsnäoloa, Nyytin verkkosivut sisältävät paljon tietoa, vinkkejä ja jopa lohtua.

Nyytin verkkoyhteisö tarjoaa tietoa ja näkökulmia erilaisiin elämänvaiheisiin, vaikeuksiin ja asioihin, jotka koskettavat jokaista korkeakouluopiskelijaa, kuten lopputyön tekeminen, liikkuminen, tunnetilat ja sosiaalinen ympäristö.

Nettiryhmissä keskustellaan esimerkiksi parisuhteen päättymisestä ja yksinäisyydestä. Nyyti toimii myös nettikeskusteluiden välikätenä lukemalla kaikki viestit ennen niiden julkaisua, jotta väärinkäytöksiä, kuten häiriköintiä, ei pääse ilmaantumaan.

Käytännön toimintaa Nyyti järjestää lähinnä pääkaupunkiseudulla. Toiminta koostuu teema- ja hengailuilloista, sekä ryhmä- ja kurssitapaamisista. Yksi suosituimmista kursseista on elämäntaitokurssi, johon voi tutustua myös verkkoversionakin.

Elämäntaitokurssi on hyödyllinen jokaiselle. Sen tavoitteena on edistää osallistujan elämänhallintaa ja hyvinvointia, itsetuntemusta ja itsestä välittämistä sekä ehkäistä ahdistusta ja masennusta.

Jokainen tarvitsee halauksen

Nyyti on painattanut leikkimielisen HaliCardin, jota voi kuljettaa mukaan vaikka lompakossa pankki-, etu- ja kirjastokorttien seassa. Korttia voi vinguttaa, kun sen haltija kaipaa halausta. Kortin takaa löytyy tarkempi käyttöohje:

HaliCard

"Hali joka kolmas tunti, niin pääset turhautumisesta, ahistuksesta, pölhötiloista ja muista probleemista. Graduhali auttaa aina. Tenttihali ennen ja jälkeen lohduttaa. Vappuhali estää kaatumasta. Halin voi päästää vapaana luontoon. Jokainen hali on ekoteko."

HaliCardeja jaetaan Nyytin tapaamisissa ja joissakin korkeakouluissa esimerkiksi tuutoroinnin yhteydessä.

Toinen positiivisesti erottuva toimi on Nyytin sivuilla toiminut virtuaaliolkapää -palvelu, jolle voi lähettää viestin mieltä painavasta asiasta. Viestin lähettäjä saa olkapäältä henkilökohtaisen vastauksen, joka on vain viestin lähettäjän luettavissa. Palvelu päättyy vuoden 2010 lopulla.

Mikäli opiskelija ei löydä Nyytin sivuilta tarvitsemaansa tietoa tai haluaa apua toiselta taholta, niin Nyytin sivuille on listattu monia erilaisia auttajatahoja, joihin opiskelija voi tutustua ja ottaa yhteyttä.


Tutustu Nyytiin - wwww.nyyti.fi

Nyytin elämäntaitokurssi


Otto Myöhänen
HuK, korkeakouluharjoittelija
ESOK-hanke

(Kuka on Otto Myöhänen?)